Kruche ciasto z kremem serowo-wiśniowym
przepisy.pl
60 minut
Łatwe
Wskazówki pieczenia:
40
minut
175
°C
Tortownica Ø 26
Składniki:
ciasto
Kostka do pieczenia Kasia
- 275 gramów
mąka - 500 gramów
cukier - 250 gramów
mielone migdały - 50 gramów
żółtko - 2 sztuki
sól - 1 szczypta
krem
mleko - 50 mililitrów
kremówka - 50 gramów
twaróg śmietankowy - 500 gramów
budyń waniliowy - 2 opakowania
jajko - 3 sztuki
cukier waniliowy - 1 opakowanie
cukier - 100 gramów
wiśnie - 500 gramów
mąka - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ciasto: Kasię stopić i ostudzić. Zagnieść z mąką 250 g cukru oraz mielonych migdałów, żółtko i sól kuchenną na kruche ciasto.
Owinąć folią, wstawić na 30 min. do lodówki.
Krem: Wydrylować wiśnie. Twaróg śmietankowy zmieszać z mlekiem, kremówką, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym, jajami i utrzeć na gładki krem.
Posmarować tłuszczem tortownicę o średnicy ok. 26 cm. 2/3 kruchego ciasta rozłożyć na spodzie.
Posmarować ciasto utartą masą serową. Obtoczyć owoce w mące i nałożyć na masę serową.
Na około 30 min. przed końcem pieczenia posypać wierzch ciasta kruszonką. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.