Kruche ciasto z kremem serowo-wiśniowym
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 175 °C
  • Tortownica Ø 26

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 275 gramów
  • mąka - 500 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • mielone migdały - 50 gramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • krem
  • mleko - 50 mililitrów
  • kremówka - 50 gramów
  • twaróg śmietankowy - 500 gramów
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 100 gramów
  • wiśnie - 500 gramów
  • mąka - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kasię stopić i ostudzić. Zagnieść z mąką 250 g cukru oraz mielonych migdałów, żółtko i sól kuchenną na kruche ciasto.
  2. Owinąć folią, wstawić na 30 min. do lodówki.
  3. Krem: Wydrylować wiśnie. Twaróg śmietankowy zmieszać z mlekiem, kremówką, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym, jajami i utrzeć na gładki krem.
  4. Posmarować tłuszczem tortownicę o średnicy ok. 26 cm. 2/3 kruchego ciasta rozłożyć na spodzie.
  5. Posmarować ciasto utartą masą serową. Obtoczyć owoce w mące i nałożyć na masę serową.
  6. Na około 30 min. przed końcem pieczenia posypać wierzch ciasta kruszonką. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.