KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 160-170°C °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • żółtko - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • aromat waniliowy - 1 opakowanie
  • białko - 6 sztuk
  • cukier - 0.25 szklanek
  • kisiel wiśniowy - 1 opakowanie
  • rabarbar - 70 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki dodać cukier, miękką Kasię, żółtka, proszek do pieczenia i aromat waniliowy.
  2. Wyrobić ciasto kruche i włożyć do zamrażarki na 20 minut.
  3. Następnie podzielić ciasto na 2 części.
  4. Jedną część ciasta rozwałkować i położyć na blachę.
  5. Drugą część ciasta odłożyć na posypkę.
  6. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i ułożyć na surowym cieście.
  7. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
  8. Następnie dodać kisiel i delikatnie wymieszać.
  9. Powstałą masę wylać na rabarbar.
  10. Na bezę położyć posypkę zrobioną z połowy ciasta kruchego.
  11. Piec około 40 minut w 160-170oC.
  12. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.