Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
  • 25 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 55 minut
  • 180 °C
  • 20x20 cm

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 120 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • zmielone migdały - 50 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • beza
  • białka - 5 sztuk
  • drobny cukier - 350 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • dodatkowo
  • rabarbar - 500 gramów
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • płatki migdałowe - 10 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta siekamy nożem na stolnicy i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut.
  3. Rabarbar myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki o długości około 2 cm.
  4. Na podpieczony spód wykładamy kawałki rabarbaru i lekko oprószamy mąką ziemniaczaną.
  5. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  6. Masę bezową wykładamy na rabarbar. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na 25 minut. Wyjmujemy z pieca i zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami.