Kruche ciasto z truskawkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 170 gramów
  • mąka pszenna - 300 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • śmietana - 2 łyżki
  • żółtka - 2 sztuki
  • truskawki - 400 gramów
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i miękką Kasią wymieszaj mikserem, dodaj cukier, żółtko i śmietanę a następnie rękoma szybko zagnieć ciasto.
  2. Zawiń je w folię aluminiową i włóż na 30 minut do lodówki.
  3. Formę do tarty wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
  4. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ½ cm i wyłóż nim przygotowana wcześniej formę.
  5. Nakłuj je widelcem i wstaw na 10 minut do nagrzanego do 200 °C piekarnika.
  6. Truskawki umyj, obetnij szypułki i pokrój na ćwiartki. ¾ truskawek wysyp na podpieczone ciasto, wyłóż na nie resztę pokruszonego w rękach surowego ciasta i wstaw ponownie do gorącego piekarnika. Piecz około 25 minut, aż ciasto się zarumieni.
  7. Na upieczone ciasto wysyp resztę truskawek i posyp cukrem pudrem.