Mąkę z proszkiem do pieczenia i miękką Kasią wymieszaj mikserem, dodaj cukier, żółtko i śmietanę a następnie rękoma szybko zagnieć ciasto.
Zawiń je w folię aluminiową i włóż na 30 minut do lodówki.
Formę do tarty wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ½ cm i wyłóż nim przygotowana wcześniej formę.
Nakłuj je widelcem i wstaw na 10 minut do nagrzanego do 200 °C piekarnika.
Truskawki umyj, obetnij szypułki i pokrój na ćwiartki. ¾ truskawek wysyp na podpieczone ciasto, wyłóż na nie resztę pokruszonego w rękach surowego ciasta i wstaw ponownie do gorącego piekarnika. Piecz około 25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Na upieczone ciasto wysyp resztę truskawek i posyp cukrem pudrem.