Kruche kółeczka

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 4 łyżki
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • mąka - 500 gramów
  • żółtko - 4 sztuki
  • cukier cynamonowy - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki szybko zagnieść na gładkie kruche ciasto i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Wstawić piekarnik.
  3. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 3mm i wykroić z niego okrągłe ciasteczka o średnicy 5cm.
  4. Środki wykroić mniejszą foremką tak, aby powstały kółeczka.
  5. Blachę wysmarować Kasią i opruszyć mąką, a następnie ułożyć ciasteczka.
  6. Posmarować je odrobiną roztopionej Kasi i posypać cukrem cynamonowym.
  7. Następnie wstawić do piekarnika.