Kruche koperty z owocami (jabłko + wiśnia)
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 350 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 1 sztuka
  • śmietana - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 4 łyżki
  • nadzienie
  • wydrylowane wiśnie - 15 dekagramów
  • jabłko - 40 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • wierzch
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajko, żółtko oraz Kasię. Samymi palcami szybko zagnieć ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt tępe, dodajemy śmietanę i króciutko jeszcze raz wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
  3. Wiśnie z sokiem przekładamy do naczynia i zagotowujemy. Gdy wiśnie nam się zagotują, wkładamy do nich jabłka i chwilę gotujemy na małym ogniu, dodając ¼ łyżki żelatyny.
  4. Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 5 – 6 mm.
  5. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty o boku 7 x 7 cm .
  6. Na kwadraty wykładamy po 1 łyżeczce przestudzonej masy jabłkowo-wiśniowej i sklejamy ze sobą przeciwległe dwa boki tak, by masa była schowana w środku.
  7. Układamy koperty na posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  8. Pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  9. Upieczone ciastka posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym..