Kruche rabarbarowe szaleństwo dla podniebienia
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • żółtko - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • wiórki kokosowe - 3 łyżki
  • aromat waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • nadzienie
  • rabarbar - 80 dekagramów
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i solą. Posiekać ze schłodzoną dobrze Kasią. Dodać żółtka, jajko, aromat i szybko zagnieść.
  2. Zagniecione ciasto włożyć do zamrażalnika na kilkanaście minut, następnie rozwałkować na grubość ok 1 cm i wykrawać kółka, które umieścić w foremkach papierowych, metalowych czy też silikonowych.
  3. Podczas chłodzenia ciasta przygotować owocowe nadzienie. Rabarbar pokroić w niewielką kosteczkę, wrzucić do rondla, dodać odrobinę wody i prażyć, aż uzyska się jednolitą masę. Do gorącej masy owocowej dodać galaretkę w proszku i wymieszać, powstanie bardzo smaczne owocowe nadzienie. Masę rabarbarową nakładać po jednej łyżce do każdej babeczki.
  4. Tak przygotowane babeczki owocowe wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i pieczemy na złoty kolor.