Kruche rogaliki nadziewane
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 90 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • śmietana gęsta - 4 łyżki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • budyń - 1 opakowanie
  • rodzynki - 1 opakowanie
  • dżem truskawkowy - 1 puszka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy budyń: 1,5 szklanki mleka gotujemy z dodatkiem 3 łyżek cukru oraz łyżeczką Kasi.
  2. W międzyczasie w 250 ml mleka rozrabiamy budyń i dolewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
  3. Z 1 kg mąki, 4 jaj, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 4 łyżeczek śmietany oraz cukru i soli zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
  4. Wałkujemy na koło i dzielimy na trójkąty.
  5. Każdy trójkąt w najszerszym miejscu ozdabiamy łyżeczką budyniu i 3-4 rodzynek lub łyżeczką gęstego dżemu jabłkowego.
  6. Zwijamy tworząc rogaliki. Kładziemy na posmarowaną blachę. Pieczemy 30-40 minut