Kruche rożki z marmoladą
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 200 gramów
  • mąka - 2.5 szklanki
  • jajko - 2 sztuki
  • nadzienie
  • twarda marmolada - 1 opakowanie
  • dekoracja
  • gruby cukier kryształ - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzep. Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj miękką Kasię i roztrzepane jajka. (Trochę zostaw do posmarowania rożków.) Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
  2. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto przełóż na posypany mąką stół i rozwałkuj na placek grubości 5 mm. Powstały placek pokrój na kwadraty o boku 7-8 cm.
  4. Na każdym kwadracie ciasta połóż łyżeczkę twardej marmolady. (Marmoladę możesz zastąpić łyżeczką słodkiego twarożku lub kawałkiem owocu.)
  5. Kwadraty ciasta z marmoladą składaj po przekątnej i zlepiaj delikatnie ich boki. Powstałe rożki ułóż na płaskiej blaszce wysmarowanej Kasią.
  6. Rożki posmaruj resztą roztrzepanego jajka i posyp grubym cukrem. Włóż do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut w 180 st.C.