Kruche rożki z marmoladą

149


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
cukier200 gramów
mąka2.5 szklanki
jajko2 sztuki
Nadzienie:
twarda marmolada1 opakowanie
Dekoracja:
gruby cukier kryształ1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Jajka roztrzep. Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj miękką Kasię i roztrzepane jajka. (Trochę zostaw do posmarowania rożków.) Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
Krok 2
Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.
Krok 3
Schłodzone ciasto przełóż na posypany mąką stół i rozwałkuj na placek grubości 5 mm. Powstały placek pokrój na kwadraty o boku 7-8 cm.
Krok 4
Na każdym kwadracie ciasta połóż łyżeczkę twardej marmolady. (Marmoladę możesz zastąpić łyżeczką słodkiego twarożku lub kawałkiem owocu.)
Krok 5
Kwadraty ciasta z marmoladą składaj po przekątnej i zlepiaj delikatnie ich boki. Powstałe rożki ułóż na płaskiej blaszce wysmarowanej Kasią.
Krok 6
Rożki posmaruj resztą roztrzepanego jajka i posyp grubym cukrem. Włóż do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut w 180 st.C.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl