Przygotowanie |
Krok 1 |
Jajka roztrzep. Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj miękką Kasię i roztrzepane jajka. (Trochę zostaw do posmarowania rożków.) Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. |
Krok 2 |
Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki. |
Krok 3 |
Schłodzone ciasto przełóż na posypany mąką stół i rozwałkuj na placek grubości 5 mm. Powstały placek pokrój na kwadraty o boku 7-8 cm. |
Krok 4 |
Na każdym kwadracie ciasta połóż łyżeczkę twardej marmolady. (Marmoladę możesz zastąpić łyżeczką słodkiego twarożku lub kawałkiem owocu.) |
Krok 5 |
Kwadraty ciasta z marmoladą składaj po przekątnej i zlepiaj delikatnie ich boki. Powstałe rożki ułóż na płaskiej blaszce wysmarowanej Kasią. |
Krok 6 |
Rożki posmaruj resztą roztrzepanego jajka i posyp grubym cukrem. Włóż do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut w 180 st.C. |