Kruche toffi
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • kwaśna śmietana - 5 łyżek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • żółtko - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • śmietanka kremówka 36% - 0.5 litrów
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • mleko skondensowane słodzone - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto, podzielić na pół i upiec dwa placki.
  2. Galaretkę ugotować w połowie wody i zaczekać aż stężeje.
  3. Śmietanę ubić i dodać galaretkę.
  4. Wlać na placek i przykryć drugim plackiem.
  5. Puszkę mleka gotować w garnku z wodą na wolnym ogniu przez 2,5 godziny.
  6. Wylać gorące na wierzch ciasta.
  7. Posypać płatkami migdałów lub orzechami.