Kruche z jabłkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 4 szklanki
  • żółtko - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 opakowań
  • cukier - 1 szklanka
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • masa jabłkowa
  • jabłka - 1 kilogram
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • woda - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Kasię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mąki.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Żółtka, cukier i cukier waniliowy rozmieszać w śmietanie, dodać do mąki i wyrobić ciasto.
  5. Podzielić na dwie części.
  6. Jedną wyłożyć na formę, a drugą rozwałkować na stolnicy.
  7. Jabłka utrzeć na grubej tarce i usmażyć.
  8. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody galaretkę cytrynową.
  9. Przestudzić i wyłożyć na ciasto.
  10. Przykryć drugą częścią.
  11. Piec ok. 40 min. w temp. 170 stopni.
  12. Gdy ciasto jest gotowe, posypać cukrem pudrem.