Kruche z jabłkami

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka4 szklanki
żółtko3 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia0.75 opakowań
cukier1 szklanka
kwaśna śmietana3 łyżki
cukier waniliowy1 opakowanie
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Masa jabłkowa:
jabłka1 kilogram
galaretka cytrynowa1 opakowanie
woda0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Kasię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mąki.
Krok 3
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 4
Żółtka, cukier i cukier waniliowy rozmieszać w śmietanie, dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Krok 5
Podzielić na dwie części.
Krok 6
Jedną wyłożyć na formę, a drugą rozwałkować na stolnicy.
Krok 7
Jabłka utrzeć na grubej tarce i usmażyć.
Krok 8
Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody galaretkę cytrynową.
Krok 9
Przestudzić i wyłożyć na ciasto.
Krok 10
Przykryć drugą częścią.
Krok 11
Piec ok. 40 min. w temp. 170 stopni.
Krok 12
Gdy ciasto jest gotowe, posypać cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl