Kruche z malinami i jabłkami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  •  °C

Składniki:

  • mąka - 40 dekagramów
  • cukier - 0.25 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • gęsta śmietana - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Zrobić ciasto z w/w składników, wcześniej oddzielając żółtka od białek.
  2. Z białek i cukru ubić na sztywno pianę i wstawić na około 30 minut do lodówki.
  3. Około 1/3 część ciasta odkroić i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
  4. Wysmarować blachę Kasią i wysypać bułką tartą. Położyć na nią ciasto i delikatnie nakłuć widelcem.
  5. Na ciasto położyć maliny i jabłka pokrojone w plasterki.
  6. Na wierzch ciasta położyć warstwę sztywnej piany z białek i dodatkowo zetrzeć na tarce zimną część ciasta.
  7. Na sam koniec można położyć jeszcze cienką warstwę owoców.