Kruche z serem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • woda - 1 unit
  • nadzienie
  • twaróg - 400 gramów
  • cukier - 60 gramów
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier waniliowy
  • skórka z cytryny - 1 sztuka
  • białko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg wymieszaj ze śmietaną, jajkiem i cukrem zwykłym i waniliowym, dodaj skórkę startą z cytryny.
  2. Mąkę, sól i Kasię posiekaj i szybko zagnieć ciasto, dodaj wodę.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wycinaj szklanką lub foremką kółeczka.
  4. Na połowie krążków umieść po łyżeczce nadzienia.
  5. Brzegi lekko posmaruj białkiem, przykryj drugim krążkiem i przyciśnij brzegi widelcem.
  6. Ciasteczka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmaruj resztą białka i piecz w 180 st. C około 25 minut.