Kruche ze śliwkami i jabłkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka tortowa - 50 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • śliwki - 70 dekagramów
  • jabłko - 70 dekagramów
  • cukier puder do oprószenia - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
  2. Podzielić na dwie części i włożyć na 1 godz. do lodówki.
  3. Ciasto wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Śliwki bez pestek obtoczyć w tartej bułce, położyć na ciasto.
  5. Jabłka pokrojone w plasterki układamy na śliwki i na to kładziemy drugą część ciasta.
  6. Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.