Kruchy orzechowiec

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka3 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
żółtko5 sztuk
cukier waniliowy1 opakowanie
proszek do pieczenia1 łyżeczka
kakao2 łyżeczki
Masa orzechowa:
cukier1 szklanka
orzechy włoskie15 dekagramów
białko 5 sztuk
powidła1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Z podanych składników, oprócz kakao, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.
Krok 2
Ciemne ciasto i 1 białe włożyć do zamrażarki.
Krok 3
Pianę z białek ubić, dodać cukier i jeszcze ubijać, dodać pokrojone orzechy i delikatnie wymieszać.
Krok 4
Jedną część ciasta rozwałkować na blaszce, posmarować powidłami, wyłożyć masę orzechową, zetrzeć na tarce ciemne ciasto, na nie zetrzeć białe.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl