Kruchy orzechowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • żółtko - 5 sztuk
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • masa orzechowa
  • cukier - 1 szklanka
  • orzechy włoskie - 15 dekagramów
  • białko - 5 sztuk
  • powidła - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników, oprócz kakao, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.
  2. Ciemne ciasto i 1 białe włożyć do zamrażarki.
  3. Pianę z białek ubić, dodać cukier i jeszcze ubijać, dodać pokrojone orzechy i delikatnie wymieszać.
  4. Jedną część ciasta rozwałkować na blaszce, posmarować powidłami, wyłożyć masę orzechową, zetrzeć na tarce ciemne ciasto, na nie zetrzeć białe.