|
Składniki | ||
Ciasto: | ||
mąka | 3 szklanki | |
Kostka do pieczenia Kasia | 250 gramów | |
żółtko | 5 sztuk | |
cukier waniliowy | 1 opakowanie | |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
kakao | 2 łyżeczki | |
Masa orzechowa: | ||
cukier | 1 szklanka | |
orzechy włoskie | 15 dekagramów | |
białko | 5 sztuk | |
powidła | 1 opakowanie |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Z podanych składników, oprócz kakao, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. |
Krok 2 |
Ciemne ciasto i 1 białe włożyć do zamrażarki. |
Krok 3 |
Pianę z białek ubić, dodać cukier i jeszcze ubijać, dodać pokrojone orzechy i delikatnie wymieszać. |
Krok 4 |
Jedną część ciasta rozwałkować na blaszce, posmarować powidłami, wyłożyć masę orzechową, zetrzeć na tarce ciemne ciasto, na nie zetrzeć białe. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |