| |||||||||
| Składniki | ||
| Ciasto: | ||
| mąka | 3 szklanki | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 250 gramów | |
| żółtko | 5 sztuk | |
| cukier waniliowy | 1 opakowanie | |
| proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
| kakao | 2 łyżeczki | |
| Masa orzechowa: | ||
| cukier | 1 szklanka | |
| orzechy włoskie | 15 dekagramów | |
| białko | 5 sztuk | |
| powidła | 1 opakowanie |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Z podanych składników, oprócz kakao, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. |
| Krok 2 |
| Ciemne ciasto i 1 białe włożyć do zamrażarki. |
| Krok 3 |
| Pianę z białek ubić, dodać cukier i jeszcze ubijać, dodać pokrojone orzechy i delikatnie wymieszać. |
| Krok 4 |
| Jedną część ciasta rozwałkować na blaszce, posmarować powidłami, wyłożyć masę orzechową, zetrzeć na tarce ciemne ciasto, na nie zetrzeć białe. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |