Kruchy torcik z rabarbarem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka tortowa - 2 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • zimna woda - 6 łyżek
  • nadzienie
  • rabarbar - 1 kilogram
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • rodzynki - 0.5 szklanek
  • cukier puder - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • wierzch
  • lukier pomarańczowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Umyty rabarbar kroimy w kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia i odstawiamy w chłodne miejsce.
  2. Z suchych składników ciasta robimy kruszonkę, dodajemy lodowata wodę, zagniatamy ciasto i od razu rozwałkowujemy 2 placki.
  3. Większym wykładamy spód średniej wielkości tortownicy, nakłuwamy ciasto w kliku miejscach widelcem, rozkładamy nadzienie, przykrywamy mniejszym krążkiem.