Kruchy tort czereśniowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • skórka z cytryny - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 120 gramów
  • mąka - 180 gramów
  • cukier puder - 60 gramów
  • lukier
  • cukier puder - 200 gramów
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • rum - 1 łyżka
  • masa czereśniowa
  • czerwone czereśnie - 600 gramów
  • smażona skórka pomarańczowa - 120 gramów
  • migdały - 50 gramów
  • cukier rafinowany - 240 gramów
  • woda - 120 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Kasię posiekać z mąką i cukrem.
  2. Dodać skórkę cytrynową, zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować, wyłożyć ciastem dwie tortownice i piec oba placki, po 15 minut każdy, w temperaturze 200°C.
  4. Przygotować masę: czereśnie umyć, wydrylować.
  5. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć i zemleć.
  6. Skórkę pomarańczową posiekać.
  7. Cukier gotować z wodą, aż powstanie syrop.
  8. Włożyć czereśnie, migdały, skórkę pomarańczową i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje.
  9. Gorącą masę wylać na jeden placek, przykryć drugim i przycisnąć deseczką.
  10. Odstawić na 3–4 godziny.
  11. Przygotować lukier: cukier utrzeć z sokiem cytrynowym i rumem na gładką masę.
  12. Tort pokryć lukrem i ozdobić kandyzowanymi wiśniami.