Kruchy z masą orzechową

Składniki:

  • mąka - 30 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier puder - 10 dekagramów
  • jajko - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • brązowy cukier - 20 dekagramów
  • woda - 0.125 szklanek
  • cytryna - 1 sztuka
  • miód - 1 łyżka
  • orzechy - 20 dekagramów
  • rum - 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  2. Z mąki, proszku do pieczenia, Kasi, cukru i 3 jajek zagnieść ciasto rozwałkować i wyłożyć formę do tarty o średnicy około nicy 25 cm .
  3. Ciasto nakłuć widelcem i piec na zloty kolor.
  4. Z wody, miodu i cukru brązowego ugotować syrop, wsypać połówki orzechów dodać otarta skórkę i sok z jednej cytryny oraz rum.
  5. Na upieczone ciasto wyłożyć masę orzechową.
  6. Wystudzić.