Krupnik po polsku

15


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
suszone grzyby4 sztuki
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr2 sztuki
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
kasza jęczmienna15 dekagramów
cebule2 sztuki
ziemniaki50 dekagramów
tłuszcz
natka pietruszki
woda1.7 litrów
Przygotowanie
Krok 1
Grzyby umyj, namocz i ugotuj. Następnie pokrój w kostkę. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
Krok 2
Kaszę opłucz, zalej wrzącym wywarem z 1,7 litra wody i kostek Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr, gotuj na małym ogniu często mieszając.
Krok 3
Pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do kaszy po około 20 minutach jej gotowania i gotuj do momentu, w którym będą miękkie.
Krok 4
Pokrój drobno cebule i podsmaż. Dodaj do zupy wraz z grzybami i wywarem z grzybów. Chwilę pogotuj. Zupę dopraw szczyptą soli do smaku . Krupnik po polsku posyp posiekaną natką pietruszki i podaj zaraz po przyrządzeniu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl