Krupnik po polsku
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • suszone grzyby - 4 sztuki
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2 sztuki
  • kasza jęczmienna - 15 dekagramów
  • cebule - 2 sztuki
  • ziemniaki - 50 dekagramów
  • tłuszcz
  • natka pietruszki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • woda - 1.7 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby umyj, namocz i ugotuj. Następnie pokrój w kostkę. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
  2. Kaszę opłucz, zalej wrzącym wywarem z 1,7 litra wody i kostek Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr, gotuj na małym ogniu często mieszając.
  3. Pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do kaszy po około 20 minutach jej gotowania i gotuj do momentu, w którym będą miękkie.
  4. Pokrój drobno cebule i podsmaż. Dodaj do zupy wraz z grzybami i wywarem z grzybów. Chwilę pogotuj.
  5. Zupę dopraw Przyprawą Delikat w płynie Knorr. Krupnik po polsku posyp posiekaną natką pietruszki i podaj zaraz po przyrządzeniu.