Krupnik tradycyjny

Składniki:

  • kasza jęczmienna perłowa - 0.66 szklanek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie - 4 sztuki
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • łodyga selera naciowego - 2 sztuki
  • ziemniaki - 1 sztuka
  • seler - 100 gramów
  • masło - 2 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie - 2 litry

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa oczyść i obierz.
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, warzywa korzeniowe pokrój w słupki, seler naciowy w plasterki.
  3. Cebulę zeszklij w dużym garnku na maśle, dołóż przyprawy, marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy i naciowy.
  4. Do ugotowanych na półtwardo warzyw dodaj ziemniaki oraz kaszę.
  5. Doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem.