Kruszawiec (kruszaniec)
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 170  °C

Składniki:

  • jajka na twardo - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka krupczatka - 0.5 kilogramów
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • kwaśne owoce - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka z 3 łyżkami cukru ubić mikserem na białą masę.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i posiekaną Kasię wysypać na stolnicę, dodać zmiksowane żółtka i wszystko razem zagnieść. (Na początku może się kruszyć, ale po chwili da się zagnieść).
  3. Podzielić ciasto na 3 części, do jednej z nich dodać łyżkę kakao. Odstawić 3 części do lodówki na pół godziny. Po 20 minutach zacząć ubijać białka ze szklanką cukru.
  4. Posmarować blaszkę Kasią. Pokruszyć na blachę 1 część ciasta białego, następnie część ciemną, posypać kwaśnymi owocami. Na wierzch wysypać ubitą pianę z białek i pokruszyć resztę ciasta.
  5. Piec około 1/2h w temperaturze 170 st. (W przypadku piekarnika elektrycznego ustawić tryb góra-dół). Nie jeść po upieczeniu!
  6. Ciasto jest zdecydowanie lepsze drugiego dnia, kiedy składniki połączą się. Można również posmarować niewielką ilością lukru.