Kruszawiec (kruszaniec)

14


Łatwe


70 min.


6 os.

Składniki
Ciasto::
mąka pszenna450 gramów
cukier puder80 gramów
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
kakao1.5 łyżeczek
żółtka jajek5 sztuk
masło250 gramów
Pianka::
białka jajka5 sztuk
cukier250 gramów
mąka ziemniaczana1 łyżka
Oraz::
jabłka1 kilogram
cukier2 łyżki
powidła śliwkowe300 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj żółtka i masło. Zagnieć całość.
Krok 2
Podziel masę na trzy porcje. Do jednej z nich dodaj kakao. Zagnieć ponownie. Włóż 3 porcje ciasta do zamrażarki na ok. 45 minut.
Krok 3
Wyciągnij jedną, jasną porcję ciasta z zamrażarki po wskazanym czasie. Zetrzyj na dno blaszki. Uklep palcami. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Odsącz z nadmiaru soku. Na podpieczony spód wyłóż powidła lub dżem, a potem starte jabłka.
Krok 4
Wyjmij z zamrażarki porcję ciasta z dodatkiem kakao. Zetrzyj na jabłka.
Krok 5
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Na koniec wsyp też mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłóż na kakaową część ciasta.
Krok 6
Na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta z zamrażarki. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 55 minut. Wystudź przed podaniem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl