kruszonka owocowa
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna - 60 gramów
  • mąki pszennej typ 500 - 40 gramów
  • płatków owsianych - 50 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • olej - 4 łyżki
  • jabłek(do nadzienia) - 6 sztuk
  • żurawiny(do nadzienia) - 6 łyżek
  • mąka ziemnaczana(do nadzienia) - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Wymieszać z żurawiną, 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Naczynie do zapiekania wysmarować delikatnie olejem. Wyłożyć owoce.
  2. Przygotować kruszonkę. Mąki, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać olej i wymieszać ponownie.
  3. Kruszonkę wysypać na owoce. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.