Ktapodi krassato czyli delikatne ośmiorniczki w winie

Składniki:

  • bulion - 2 szklanki
  • białe wino - 75 mililitrów
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • mięta - 0.5 pęczków
  • sok z cytryny - 3 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • oliwa - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Ośmiornice dokładnie umyj, osusz i pokrój w kawałki. Podsmaż na rozgrzanej oliwie, podlej winem i bulionem.
  2. Zagotuj i duś na małym ogniu przez ok. 1 godz. aż ośmiorniczki będą miękkie. Dopraw do smaku.
  3. Czosnek obierz i przesiekaj drobno z natką pietruszki i listkami mięty. Rozmieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
  4. Mięso zestaw z ognia, wystudź i zalej przygotowanym sosem. Delikatne ośmiorniczki w winie schłodź przed podaniem przynajmniej przez 30 min. Podawaj z chlebem.