Kubusiowy biszkopt
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 150 gramów
  • mąka - 150 gramów
  • zimna przegotowana woda - 4 łyżki
  • ocet - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • sok Kubuś - 1 litr
  • budyń śmietankowy - 3 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • galaretka - 2 opakowania
  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Dodać żółtka i wodę wymieszaną z octem.
  3. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Delikatnie połączyć.
  5. Krem: Część soku ugotować, część wymieszać z budyniem.
  6. Wlać do gotującego się soku.
  7. Ugotować krem.
  8. Do zimnego kremu dodać miękką Kasię i zmiksować.
  9. Na biszkopt położyć krem, potem owoce (ja podzieliłam ciasto na dwie części, po prawej dałam jagody, po lewej jabłka i banany) zalać tężejącą galaretką.
  10. Schłodzić w lodówce.