Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się - 500 gramów
  • ocet ryżowy - 7 łyżek
  • cukier - 4 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • mata bambusowa do rolowania - 1 sztuka
  • ostry nóż - 1 sztuka
  • nori - prasowane algi - 6 sztuk
  • oliwki czarne - 15 sztuk
  • sos sojowy ciemny - 100 mililitrów
  • łosoś norweski - 200 gramów
  • pasta wasabi zielona - 1 szczypta
  • curry - 2 łyżeczki
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut dodajemy rosół z kury Knorr 2 sztuki mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy curry 2 łyżeczki mieszamy do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej .
  2. Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .
  3. Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek kładziemy oliwki i łososia norweskiego na to szczyptę pasty wasabi i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .