Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem

0


Średnie


60 min.


6 os.

Składniki
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 500 gramów
ocet ryżowy7 łyżek
cukier4 łyżki
sól1 łyżeczka
mata bambusowa do rolowania1 sztuka
ostry nóż1 sztuka
nori - prasowane algi6 sztuk
oliwki czarne15 sztuk
sos sojowy ciemny100 mililitrów
łosoś norweski200 gramów
pasta wasabi zielona1 szczypta
curry2 łyżeczki
Rosół z kury Knorr2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut dodajemy rosół z kury Knorr 2 sztuki mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy curry 2 łyżeczki mieszamy do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej .
Krok 2
Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .
Krok 3
Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek kładziemy oliwki i łososia norweskiego na to szczyptę pasty wasabi i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .
Autor: laleczka20Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl