Kujawski barszcz czerwony
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • woda - 2000 mililitrów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • czerwone buraki - 1 kilogram
  • cebule - 3 sztuki
  • kwaśne jabłka - 1 kilogram
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • suszone grzyby - 4 sztuki
  • kwas buraczany - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i ugotuj do miękkości. Wyjmij, zetrzyj na tarce i ponownie włóż do wywaru.
  2. Oddzielnie ugotuj grzyby, cebule i jabłka.
  3. Połącz z wywarem buraczanym, dodaj przyprawę Knorr, zagotuj i odstaw na 1 godzinę.
  4. Następnie podgrzej, dopraw do smaku kwasem buraczanym, czosnkiem i pozostałymi przyprawami.