Przygotowanie |
Krok 1 |
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem do białości, aż będą sztywne, dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wylewamy na blachę, pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. |
Krok 2 |
Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół, spód smarujemy dżemem wiśniowym, ubijamy 250 ml śmietanki, dodajemy wiśnie drążone i łyżkę kakao. |
Krok 3 |
Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt z dżemem. |
Krok 4 |
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady, można dodać kilka łyżek mleka. Na masie kakaowej układamy biszkopty jeden przy drugim, nasączamy wódką zmieszaną z kawą rozpuszczalną i smarujemy biszkopty czekoladą tak, aby wszystkie je przykryła. |
Krok 5 |
Na czekoladę ubijamy resztę śmietanki, wykładamy na biszkopty z czekoladą, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy go śmietaną i ewentualnie startą czekoladą, jak kto lubi. |
Krok 6 |
Ciasto smakuje najlepiej dopiero na drugi dzień, smacznego :) |