kukułka z wiśniową nutką

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mąka pszenna6 łyżek
mąka ziemniaczana1 łyżka
cukier1 szklanka
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
kakao3 łyżeczki
Śmietanka 36%750 mililitrów
mleczna czekolada2 opakowania
gorzka czekolada1 opakowanie
dżem wiśniowy1 opakowanie
okrągłe biszkopty1 opakowanie
wódka50 mililitrów
kawa rozpuszczalna3 łyżki
wydrylowane wiśnie1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem do białości, aż będą sztywne, dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wylewamy na blachę, pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół, spód smarujemy dżemem wiśniowym, ubijamy 250 ml śmietanki, dodajemy wiśnie drążone i łyżkę kakao.
Krok 3
Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt z dżemem.
Krok 4
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady, można dodać kilka łyżek mleka. Na masie kakaowej układamy biszkopty jeden przy drugim, nasączamy wódką zmieszaną z kawą rozpuszczalną i smarujemy biszkopty czekoladą tak, aby wszystkie je przykryła.
Krok 5
Na czekoladę ubijamy resztę śmietanki, wykładamy na biszkopty z czekoladą, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy go śmietaną i ewentualnie startą czekoladą, jak kto lubi.
Krok 6
Ciasto smakuje najlepiej dopiero na drugi dzień, smacznego :)
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl