kukułka z wiśniową nutką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 6 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • kakao - 3 łyżeczki
  • Śmietanka 36% - 750 mililitrów
  • mleczna czekolada - 2 opakowania
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • dżem wiśniowy - 1 opakowanie
  • okrągłe biszkopty - 1 opakowanie
  • wódka - 50 mililitrów
  • kawa rozpuszczalna - 3 łyżki
  • wydrylowane wiśnie - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem do białości, aż będą sztywne, dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wylewamy na blachę, pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół, spód smarujemy dżemem wiśniowym, ubijamy 250 ml śmietanki, dodajemy wiśnie drążone i łyżkę kakao.
  3. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt z dżemem.
  4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady, można dodać kilka łyżek mleka. Na masie kakaowej układamy biszkopty jeden przy drugim, nasączamy wódką zmieszaną z kawą rozpuszczalną i smarujemy biszkopty czekoladą tak, aby wszystkie je przykryła.
  5. Na czekoladę ubijamy resztę śmietanki, wykładamy na biszkopty z czekoladą, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy go śmietaną i ewentualnie startą czekoladą, jak kto lubi.
  6. Ciasto smakuje najlepiej dopiero na drugi dzień, smacznego :)