PRZEPISY.PL

Kulebiak z grzybami

  • 90
  • 4
  • Średnie
  • 0
6
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • pieczarki400 g
  • Bulion grzybowy Knorr
  • grzyby leśne50 g
  • cebula2 szt
  • bułka tarta3 łyżki
  • majeranek1 łyżeczka
  • oliwa
  • pieprz
  • wino białe
  • świeży rozmaryn
  • jajko - 1 szt.
  • mąka pszenna
  • olej
  • cukier1 łyżeczka
  • drożdże
  • mleko
  • Krok 1

    Grzyby namocz w gorącej wodzie, następnie pokrój w paski. Pieczarki pokrój w plastry, cebulę w piórka.
  • Krok 2

    Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i czosnek, dodaj pieczarki i namoczone grzyby. Smaż, następnie zalej białym winem, majeranek i posiekany rozmaryn. Odparuj wino, następnie zalej wywarem z namoczenia grzybów i dodaj kostkę Knorr. Duś do momentu odparowania płynu, dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Oprósz pieprzem.
  • Krok 3

    Przygotuj ciasto drożdżowe - drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru i 100 gram mąki - odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 4

    Połowę wyrośniętego ciasta rozwałkuj na wielkość formy. Na ciasto wyłóż farsz grzybowy, na wierzchu ułóż drugą część ciasta, brzegi zlep. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Krok 5

    Gdy zaczyn wyrośnie dodaj mąkę, olej, odrobinę soli i wody - wyrób ciasto. Gdy będzie zbyt luźne, dodaj jeszcze mąki. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulion grzybowy KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

186
osób dodało do Mniamlisty
90''
2
Łatwe
498
osób dodało do Mniamlisty
45''
2
Łatwe
110
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
121
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe