Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą
  • 60 minut
  • 5 osób
  • Średnie

Składniki:

  • kiszona kapusta - 0.5 kilogramów
  • cebule białe - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • filet białej ryby - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 100 gramów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 20 gramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • jajka - 2 sztuki
  • masło - 30 gramów
  • woda - 200 mililitrów
  • ciasto do pizzy
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
  2. Cebule i czosnek posiekaj. Na maśle smaż cebulę, czosnek i posiekane grzyby. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj posiekaną kapustę oraz majeranek. Dopraw przyprawą Knorr.
  3. Wlej szklankę wody i duś do momentu, kiedy kapusta zrobi się miękka, a płyn odparuje.
  4. Rozwałkuj ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, połóż na środku filet ryby. Oprósz przyprawą Knorr i nałóż gotową kapustę. Całość zwiń w rulon. Po wierzchu posmaruj pozostałym jajkiem i posyp pozostałym majerankiem. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.