Kuleczki porowe
  • 60 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • por - 500 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • mąka - 30 gramów
  • masło - 30 gramów
  • mleko - 150 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta
  • pęczek natki pietruszki - 0.5 sztuk
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj bulionetkę Knorr do wrzątku i wmieszaj do momentu, gdy powstanie klarowny bulion.
  2. Pokrój pory na plasterki i duś na patelni przez pięć minut. Dolej rosół i gotuj przez 10- 15 minut.
  3. W garnku roztop masło, dodaj mąkę i przysmaż na złocisty kolor. Dolej mleko, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Pory wraz z zawartością patelni włóż do sosu. Gotuj chwilę do czasu, gdy masa zgęstnieje. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  4. Rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Z masy porowej uformuj małe kuleczki, obtocz w jajku i bułce tartej.
  5. Usmaż na złoto- brązowy kolor. Przed podaniem posyp pietruszką.