Kulfi - indyjskie lody

Składniki:

  • mleko - 0.5 litrów
  • mleko skondensowane niesłodzone - 1.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • orzechy - 2 łyżki
  • rodzynki - 2 łyżki
  • migdały - 2 łyżki
  • mąka kukurydziana - 1 łyżka
  • syrop różany - 2 łyżki
  • płatki migdałowe - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mleko tłuste wlej do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu. Mąkę kukurydzianą rozpuść w odrobinie mleka skondensowanego i dodaj, kiedy cukier się rozpuści, a mleko zagotuje.
  2. Mieszaj, aż mleko zgęstnieje. Zdejmij z gazu, przestudź i dolej mleko skondensowane, syrop różany, orzechy i posiekane migdały. Wszystko wymieszaj i przelej do miski.
  3. Zamrażaj, aż stwardnieje na brzegach, a następnie zmiksuj, aby masa była kremowa. Przełóż do pucharków i ponownie zamrażaj przez ok. 6 godzin. Podawaj posypane płatkami migdałowymi. Możesz posypać też owocami.