Kulki mięsne w boczku
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wołowe - 200 gramów
  • mięso mielone drobiowe - 200 gramów
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 100 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • jaja - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • sos worcester - 2 łyżki
  • boczek wędzony - 12 plastrów
  • puree ziemniaczane do podania
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr wymieszaj ze 100 ml wody. Dodaj wymieszany Fix oraz sos worcester do mięsa i wyrabiaj masę.
  2. Cebulę, czosnek i kolendrę posiekaj i wraz z rozkłóconym jajkiem dodaj do masy mięsnej. Ponownie wszystko wymieszaj.
  3. Z masy formuj małe kulki i zawijaj je w plaster boczku.
  4. Każdą nadziewaj na patyczki do szaszłyków i smaż na patelni lub na grillu, aż całość zrobi się dobrze rumiana.
  5. Podawaj z puree ziemniaczanym.