Kulki ryżowe z serem
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż - 200 gramów
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • ser mozzarella - 50 gramów
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • bułka tarta - 150 gramów
  • Curry Knorr - 1 łyżka
  • śmietana - 200 mililitrów
  • olej do smażenia - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w wodzie. Może być lekko rozgotowany. Następnie odcedź go i przełóż do miski.
  2. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj i dodaj wszystko do ciepłego ryżu.
  3. Ser mozarella pokrój bardzo drobno i również dodaj do ryżu.
  4. Fix Knorr wymieszaj z śmietanką i curry. Całość zagotuj.
  5. Wlej sos do ryżu i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość kleista. Dodaj jeszcze posiekaną bazylię i odstaw masę ryżową do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  6. Po tym czasie formuj z masy małe kulki i panieruj je w bułce tartej. Następnie smaż na głębokim tłuszczu kilka minut, aż będą chrupiące i rumiane. Pamiętaj, aby po usmażeniu odsączyć ryżowe kulki na ręczniku papierowym.