Kulki ryżowe z serem

34


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
ryż200 gramów
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr1 opakowanie
cebula1 sztuka
ząbki czosnku3 sztuki
czerwona papryka1 sztuka
ser mozzarella50 gramów
świeża bazylia1 pęczek
bułka tarta150 gramów
curry1 łyżka
śmietana200 mililitrów
olej do smażenia1 litr
Przygotowanie
Krok 1
Ryż ugotuj w wodzie. Może być lekko rozgotowany. Następnie odcedź go i przełóż do miski.
Krok 2
Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj i dodaj wszystko do ciepłego ryżu.
Krok 3
Ser mozarella pokrój bardzo drobno i również dodaj do ryżu.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z śmietanką i curry. Całość zagotuj.
Krok 5
Wlej sos do ryżu i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość kleista. Dodaj jeszcze posiekaną bazylię i odstaw masę ryżową do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Krok 6
Po tym czasie formuj z masy małe kulki i panieruj je w bułce tartej. Następnie smaż na głębokim tłuszczu kilka minut, aż będą chrupiące i rumiane. Pamiętaj, aby po usmażeniu odsączyć ryżowe kulki na ręczniku papierowym.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl