Kurczak à la "Maroko"
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka bez kości - 5 sztuk
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 0.5 opakowań
  • ząbki czosnku - 5 sztuk
  • ziarna kolendry - 1 łyżeczka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżeczka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • oliwki czarne bez pestek - 10 sztuk
  • ugotowany kuskus do podania
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu rozkrusz ziarna kolendry. dodaj ząbki czosnku i całość rozetrzyj.
  2. Przełóż przyprawy do miski. Dodaj mielony kumin, sok z cytryny, imbir, posiekaną kolendrę, oliwę oraz przyprawę Knorr.
  3. Udka z kurczaka bez kości zamarynuj i odstaw na 10 minut.
  4. Teraz przełóż mięso wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Fix Knorr.
  5. Zamknij szczelnie torebki i smaż mięso na patelni po 8-10 minut z każdej strony.
  6. Ugotowany kuskus przełóż na środek talerza. Na wierzchu połóż mięso pokrojone na mniejsze kawałki. Jeśli w torebkach pergaminowych pozostanie marynata, również polej nią danie.
  7. Oliwki i cebulę pokrój w plastry. Potrawę udekoruj oliwkami, pierścieniami z cebuli oraz świeżą kolendrą.