Kurczak Cordon Bleu
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 4 sztuki
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • niebieski ser pleśniowy - 1 opakowanie
  • śmietana słodka - 1 szklanka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • jajka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • mąka - 0.5 szklanek
  • olej - 0.5 szklanek
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i zagotuj.
  2. Następnie dodaj rozdrobniony ser i oraz masło i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj, aż składniki się połączą i odstaw do ostygnięcia do lodówki. Masa powinna dobrze zastygnąć.
  3. Mięso natnij z boku nożem tworząc głęboką kieszeń. W otwór nałóż sporą ilość zastygłego farszu serowego, ale tak, aby nie wystawał ponad mięso. Nafaszerowane kurczaki odstaw do lodówki na kolejne 20 minut.
  4. Następnie każdego dopraw według uznania i panieruj zaczynając od mąki, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Następnie powtórz w jajku i bułce tartej, aby panierka była mocna i szczelna.
  5. Kotlety smaż w głębokim i średnio rozgrzanym tłuszczu około 10 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsącz kotlety na ręczniku papierowym. Podawaj z surówkami.