Kurczak curry z ciecierzycą
  • 50 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • biodro z kurczaka bez skóry i kości - 700 gramów
  • mleko kokosowe - 1 puszka
  • pomidory pelati - 1 puszka
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • zielony groszek - 200 gramów
  • marchew - 200 gramów
  • zielona fasolka szparagowa - 200 gramów
  • ciecierzyca z puszki - 200 gramów
  • Curry Knorr - 1 opakowanie
  • Goździki z Indonezji Knorr - 3 sztuki
  • kawałek kory cynamonu - 2 sztuki
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka podsmaż i zdejmij z patelni. W tym samym naczyniu podsmaż goździki i cynamon, a gdy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pokrojone w kostkę cebulę i marchew. Smaż, aż warzywa delikatnie zarumienią się. Wtedy dodaj czosnek, kmin rzymski i Curry Knorr. Smaż dalej, aż przyprawy zaczną się przyklejać do dna garnka. Wówczas wlej mleko kokosowe i pomidory z puszki oraz dodaj podsmażone mięso.
  2. Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 min. do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wtedy dodaj pozostałe warzywa i gotuj jeszcze 10 min.