Kurczak curry z jogurtem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • podudzia z kurczaka - 4 sztuki
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
  • mrożony zielony groszek (można użyć świeżego) - 150 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • cebule szalotki - 3 sztuki
  • marchew - 150 gramów
  • jogurt naturalny - 200 mililitrów
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 10 gramów
  • ziarna kolendry - 15 gramów
  • śmietana - 200 mililitrów
  • Curry Knorr - 20 gramów
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść podudzia z kości, pokrój w dużą kostkę około 2 centymetrową. W moździerzu skrusz ziarna kolendry. Kurczaka zamarynuj w przyprawie Knorr, kolendrze oraz jogurcie. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
  2. Pokrój marchew w cienkie paski, szalotki w piórka, a czosnek posiekaj.
  3. Rozgrzej tłuszcz na patelni, podsmaż szalotki, czosnek i marchewkę. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa odda cały aromat. Odstaw warzywa na talerzyk.
  4. Smaż na tej samej patelni kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodaj warzywa oraz śmietanę. Dopraw cynamonem i duś około 15 minut.
  5. Dodaj na koniec zielony groszek, dopraw całość sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem.