Kurczak de volaille z suszoną morelą

13


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
pierś z kurczaka 400 gramów
suszona morela100 gramów
żółty ser100 gramów
Rosół z kury Knorr1 sztuka
olej0.5 szklanek
bułka tarta100 gramów
jajko1 sztuka
mąka100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty i rozbij delikatnie tłuczkiem. Kostkę Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oleju i natrzyj nią mięso.
Krok 2
Tarty ser wymieszaj z pokrojoną w paseczki suszoną morelą i nałóż nadzienie na każdy kawałek mięsa. Całość zroluj, zakładając do środka brzegi tak, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia. Morelę możesz zastąpić innym owocem, np. suszoną śliwką.
Krok 3
Roladki panieruj, zanurzając kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Smaż przez około 5 minut na średnio rozgrzanym tłuszczu, obracając co jakiś czas. Następnie włóż je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl