Kurczak leżący na Boczku

Składniki:

  • filet kurczaka - 1 sztuka
  • boczek surowy - 6 plastrów
  • olej (do smażenia) - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • sałata lodowa - 1 sztuka
  • majonez - 1 sztuka
  • jogurt naturalny (mały) - 1 sztuka
  • pomidor duży - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Filet umyć i osuszyć. Mięso pokroić w plastry (ok 1cm). Doprawić sola i pieprzem do smaku. Obrany czosnek rozgnieść i posmarować nim filet. Pokrojone plastry owinąć Boczkiem i smażyć do zarumienienia na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Mięso przewracając co kilka minut.
  2. Sałatę lodową poszatkować i dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć i wrzucić do miski. Pomidora również umyć pod zimna bieżącą wodą , pokroić w drobną kostkę i dodać do sałaty. Doprawić solć i pieprzem do smaku.
  3. Filety zdjąć z patelni i osuszyć z oleju - układając na ręczniku jednorazowym.
  4. Sos do sałaty : W wysokim naczyniu wymieszaj 3 łyżki stołowe majonezu i 1 łyżkę stołowa jogurtu naturalnego, do sosu dodaj 1 bardzo drobno posiekany ząbek czosnku .