Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pałki z kurczaka lub skrzydełka - 1 kilogram
  • ciecierzyca z puszki lub świeżo ugotowana - 100 gramów
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • pomidory - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa - 3 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pasta Harissa - 2 łyżki
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • kuskus - 200 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 opakowanie
  • jogurt naturalny - 1 sztuka
  • limonka - 1 sztuka
  • jogurt grecki - 1 sztuka
  • mięta - 1 pęczek
  • ogórek zielony - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i osusz. W misce pomieszaj połącz zwykły jogurt naturalny, harissę oraz Przyprawę do kurczaka Knorr, która sprawi, że kurczak będzie pikantny w smaku i soczysty po upieczeniu. Kurczaka obtocz w marynacie i odstaw do zamarynowania na 12 godzin.
  2. Pokrój w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i cebulę, posiekaj czosnek. Warzywa wymieszaj z oliwą i ułóż na dnie naczynia. Na warzywach ułóż połóż kurczaka razem z marynatą. Całość w staw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 40 minut.
  3. Ciecierzycę opłucz i połącz z surowym kuskusem. W 300 ml gotującej się wody rozpuść kostkę rosołową . Gotowym rosołem zalej kuskus wymieszany z ciecierzycą . Płynu powinien sięgać 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Całość nakryj talerzykiem i odstaw na 10 minut, aby wszystko zmiękło.
  4. Przygotuj Dip: Zielonego ogórka obierz i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne i zetrzyj ogórka na tarce na grubych oczkach. Miętę posiekaj, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Wszystko razem połącz z jogurtem w misce.
  5. Na dużym talerzu ułóż kuskus. Na środku talerza połóż małą miseczkę, a wokół niej ułóż warzywa pod kurczaka. Na warzywach ułóż kurczaka. Do miseczki wlej dip.