Kurczak marynowany w jogurcie po libańsku
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka (bez kości i skóry) - 800 gramów
  • Przyprawa do grilla Knorr - 1 opakowanie
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 2 łyżki
  • limonka lub cytryna - 1 sztuka
  • świeżo starty imbir - 1 łyżka
  • curry madras - 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny - 1 opakowanie
  • ananas świeży lub z puszki

Sposób przygotowania:

  1. W misce pomieszaj jogurt, ketchup Hellmann's, Przyprawę do grilla Knorr, sok i otarta skórkę z limonki. Do marynaty dodaj jeszcze starty imbir i curry.
  2. Udka z kurczaków przekrój na pół na nieco mniejsze kawałki, umieść w marynacie. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 12 godzin.
  3. Po tym czasie mięso nabijaj na patyki od szaszłyków przekładając kawałkiem ananasa, a następnie grilluj używając tacki.