Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pałki z kurczaka - 1 kilogram
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • Ketchup Hellmann’s Pikantny - 100 mililitrów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • mocny napar kawy - 1 szklanka
  • laska cynamonu - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżeczki
  • Goździki z Indonezji Knorr - 3 sztuki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • cukier brązowy typu Muscovado - 3 łyżki
  • biały sezam - 1 łyżka
  • ryż jaśminowy - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka oprósz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Zamarynowanie mięsa w przyprawie sprawi, że kurczak będzie soczysty, z lekkim korzennym posmakiem. Kurczaka odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  2. Cebule pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż ją w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj cukier Muscovado i karmelizuj go. Do garnka wlej kawę, dodaj cynamon, kmin, ketchup i goździki. Całość gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje.
  3. Kurczaki zanurz obtocz w marynacie i ułóż w naczyniu żaroodpornym na pergaminie . Całość przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 45 minut.
  4. U gotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Kurczaka posyp delikatnie sezamem, podawaj na ryżu.