Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu

31


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
pałki z kurczaka1 kilogram
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr1 opakowanie
Ketchup Hellmann's Pikantny100 mililitrów
czerwona cebula1 sztuka
mocny napar kawy1 szklanka
laska cynamonu1 sztuka
oliwa z oliwek3 łyżeczki
goździki3 sztuki
kmin rzymski1 łyżka
cukier brązowy typu Muscovado3 łyżki
biały sezam1 łyżka
ryż jaśminowy200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Udka z kurczaka oprósz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Zamarynowanie mięsa w przyprawie sprawi, że kurczak będzie soczysty, z lekkim korzennym posmakiem. Kurczaka odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Krok 2
Cebule pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż ją w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj cukier Muscovado i karmelizuj go. Do garnka wlej kawę, dodaj cynamon, kmin, ketchup i goździki. Całość gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Kurczaki zanurz obtocz w marynacie i ułóż w naczyniu żaroodpornym na pergaminie . Całość przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 45 minut.
Krok 4
U gotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Kurczaka posyp delikatnie sezamem, podawaj na ryżu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl