Kurczak monkey fingers z bananem
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 400 gramów
  • banany - 3 sztuki
  • kolendra - 1 pęczek
  • jajka - 2 sztuki
  • bułka tarta typu panko - 200 gramów
  • wiórki kokosowe - 100 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • limonka - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 150 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój w na paski o grubości 1 cm i długości 5 cm. Mięso przełóż do miski i obficie oprósz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Przyprawa nada kurczakowi delikatnie korzennego smaku i będzie się idealnie będzie się komponować z bananem i wiórkami kokosowymi.
  2. Banana również pokrój w podobnej wielkości kawałki i przełóż je do miski. Zamarynuj w paście z otartą skórką z jednej limonki. Posiekaj drobno połowę kolendry i dodaj do marynaty.
  3. Przygotuj stanowisko do panierowania - w jednym naczyniu połącz bułkę tartą z wiórkami kokosowymi , w drugim umieść mąkę, a w trzecim rozkłócone jaja.
  4. Na kurczaka połóż kawałek banana, ściśnij w dłoni aby je złączyć razem. Całość oprósz najpierw mąką, potem zanurz w jajkach, następnie panieruj w bułce.
  5. Kawałki kurczaka nadziej na patyki i smaż w rozgrzanym oleju na delikatnie złoty kolor. Gotowe fingersy odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj posypane drugą połową posiekanej kolendry. Rada szefa kuchni: Gotowe kurczaki podawaj z Sosem sambal Sambal Hellmann‘s.