Kurczak nadziewany ryżem i papryką

18


Trudne


90 min.


4 os.

Składniki
duży kurczak1 sztuka
Rosół wołowy Knorr1 sztuka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
ryż30 dekagramów
czerwona papryka0.5 sztuk
żółta papryka0.5 sztuk
jajka2 sztuki
świeżo mielony biały pieprz
zioła prowansalskie2 łyżki
sok z 2 cytryn
roztopione masło10 dekagramów
sól do smaku
woda- wrzątek0.5 litrów
Przygotowanie
Krok 1
Natrzyj kurczaka ziołami, pieprzem i solą. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę.
Krok 2
Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 1/2 litra wrzątku i ugotuj w nim ryż.
Krok 3
Pokrój papryki w paski, następnie wymieszaj z ryżem i żółtkami. Dodaj połowę roztopionego masła (lub margaryny), Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr i pianę ubitą z białek.
Krok 4
Wymieszaj masę, napełnij nią kurczaka, po czym zszyj bawełnianą nicią wszystkie otwory.
Krok 5
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj kurczaka pozostałym masłem. Piecz około godziny, polewając sosem spod mięsa.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl