Kurczak nadziewany ryżem i papryką
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Trudne

Składniki:

  • duży kurczak - 1 sztuka
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • ryż - 30 dekagramów
  • czerwona papryka - 0.5 sztuk
  • żółta papryka - 0.5 sztuk
  • jajka - 2 sztuki
  • świeżo mielony biały pieprz
  • Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr - 2 łyżki
  • sok z 2 cytryn
  • roztopione masło - 10 dekagramów
  • sól do smaku
  • woda- wrzątek - 0.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj kurczaka ziołami, pieprzem i solą. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę.
  2. Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 1/2 litra wrzątku i ugotuj w nim ryż.
  3. Pokrój papryki w paski, następnie wymieszaj z ryżem i żółtkami. Dodaj połowę roztopionego masła (lub margaryny), Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr i pianę ubitą z białek.
  4. Wymieszaj masę, napełnij nią kurczaka, po czym zszyj bawełnianą nicią wszystkie otwory.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj kurczaka pozostałym masłem. Piecz około godziny, polewając sosem spod mięsa.