Kurczak pieczony na słoiku
  • 30 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak - 1 sztuka
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • listki laurowe - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • czosnek w proszku - 0.5 łyżeczek
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Łyżkę oleju wlać do małej miseczki. Dodać łyżkę przyprawy, wymieszać. Powstałą marynatą nasmarować kurczaka wewnątrz i na zewnątrz i odłożyć na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć pokroić na cząstki. Przełożyć do miski, wymieszać z olejem, solą i czosnkiem. Wyłożyć na blachę. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C, z włączoną funkcją góra/dół /termoobieg.
  2. Do słoika wlać ¾ szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i łyżkę przyprawy. Nadziać kurczaka na słoik, ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godzinę 20 minut, w zależności od wielkości kurczaka. Po 30 minutach od włożenia kurczaka do piekarnika włożyć też blachę z ziemniakami.
  3. Upieczonego kurczaka zostawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie podzielić na porcje przy pomocy noża do cięcia drobiu. Podawać z pieczonymi ziemniakami.