Kurczak pieczony w papryce
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak - 1 sztuka
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • maślanka - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyj i wysusz. Następnie natrzyj w środku i na zewnątrz przyprawą Knorr oraz mieszanką papryk.
  2. Kurczaka posmaruj dokładnie maślanką i jeszcze raz posyp delikatnie przyprawami. Tak przygotowanego odstaw do marynowania, najlepiej na 12 godzin.
  3. Mięso piecz w brytfance w 160 °C przez 1,5 godziny. Około 20 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 190 °C. Pieczonego kurczaka możesz podawać jako obiad dla całej rodziny np. z warzywami duszonymi lub na zimno do sałatki.