Kurczak pieczony z szałwią i cytryną

Składniki:

  • cytryna - 2 sztuki
  • koper włoski
  • szałwia - 16 sztuk
  • prosciutto - 8 plastrów
  • kurczak mały - 8 sztuk

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj panierkę z kopru włoskiego.
  2. Następnie opłucz kurczaki pod zimną wodą.
  3. Cytrynę podziel na 8 kawałków.
  4. Do każdego kurczaka włóż cząstkę cytryny i dwa liście szałwii, po czym posyp kurczaka panierką. Owiń je paskiem prosciutto, mocując szynkę za pomocą wykałaczki.
  5. Ułóż kurczaki w żaroodpornych naczyniach. Piecz około 45 minut. Podawaj z kawałkami cytryny.