Przygotowanie |
Krok 1 |
Szalotki obierz. Pomarańcze i cytryny pokrój i wbij goździki w skórę pomarańczy. |
Krok 2 |
Rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na złoty kolor. Wyjmij mięso na talerz. |
Krok 3 |
Do garnka wrzuć cebulki wraz z pokrojonymi cytrusami i smaż około 10 minut. Wyjmij połowę zawartości garnka do miseczki, skrop octem i oliwą, posyp solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj. |
Krok 4 |
Do garnka włóż kurczaka. Wlej teraz wino i wodę, posyp solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. |
Krok 5 |
Zwiń teraz gałązki tymianku i owiń plasterkami szynki, a następnie ułóż na kurczaku. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 20-30 minut. Wyjmij kurczaka, rozgnieć cebulki i cytrusy, by powstał gęsty sos. |
Krok 6 |
Kromki chleba opiecz w tosterze, natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, skrop oliwą i ułóż na talerzach. |
Krok 7 |
Polej sosem i ułóż na chlebie kawałki kurczaka. Podawaj z sałatką z podsmażonych cebulek i cytrusów. |