Kurczak po andaluzyjsku

Składniki:

  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • woda - 100 mililitrów
  • pieprz - 1 szczypta
  • pomarańcze - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • białe wino - 100 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • szalotki - 500 gramów
  • goździki - 4 sztuki
  • piersi z kurczaka - 4 sztuki
  • oliwa - 2 łyżki
  • ocet z czerwonego wina - 1 łyżka
  • szynka serrano - 75 gramów
  • kromki chleba - 4 sztuki
  • gałązki tymianku - 8 sztuk
  • nogi z kurczaka - 4 sztuki

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Szalotki obierz. Pomarańcze i cytryny pokrój i wbij goździki w skórę pomarańczy.
  2. Rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na złoty kolor. Wyjmij mięso na talerz.
  3. Do garnka wrzuć cebulki wraz z pokrojonymi cytrusami i smaż około 10 minut. Wyjmij połowę zawartości garnka do miseczki, skrop octem i oliwą, posyp solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj.
  4. Do garnka włóż kurczaka. Wlej teraz wino i wodę, posyp solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia.
  5. Zwiń teraz gałązki tymianku i owiń plasterkami szynki, a następnie ułóż na kurczaku. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 20-30 minut. Wyjmij kurczaka, rozgnieć cebulki i cytrusy, by powstał gęsty sos.
  6. Kromki chleba opiecz w tosterze, natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, skrop oliwą i ułóż na talerzach.
  7. Polej sosem i ułóż na chlebie kawałki kurczaka. Podawaj z sałatką z podsmażonych cebulek i cytrusów.