Kurczak po andaluzyjsku

0


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
ząbek czosnku1 sztuka
woda100 mililitrów
pieprz1 szczypta
pomarańcze3 sztuki
sól1 szczypta
białe wino100 mililitrów
cytryna1 sztuka
szalotki500 gramów
goździki4 sztuki
piersi z kurczaka4 sztuki
oliwa2 łyżki
ocet z czerwonego wina 1 łyżka
szynka serrano75 gramów
kromki chleba4 sztuki
gałązki tymianku8 sztuk
nogi z kurczaka 4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Szalotki obierz. Pomarańcze i cytryny pokrój i wbij goździki w skórę pomarańczy.
Krok 2
Rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na złoty kolor. Wyjmij mięso na talerz.
Krok 3
Do garnka wrzuć cebulki wraz z pokrojonymi cytrusami i smaż około 10 minut. Wyjmij połowę zawartości garnka do miseczki, skrop octem i oliwą, posyp solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj.
Krok 4
Do garnka włóż kurczaka. Wlej teraz wino i wodę, posyp solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia.
Krok 5
Zwiń teraz gałązki tymianku i owiń plasterkami szynki, a następnie ułóż na kurczaku. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 20-30 minut. Wyjmij kurczaka, rozgnieć cebulki i cytrusy, by powstał gęsty sos.
Krok 6
Kromki chleba opiecz w tosterze, natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, skrop oliwą i ułóż na talerzach.
Krok 7
Polej sosem i ułóż na chlebie kawałki kurczaka. Podawaj z sałatką z podsmażonych cebulek i cytrusów.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl