| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Szalotki obierz. Pomarańcze i cytryny pokrój i wbij goździki w skórę pomarańczy. |
| Krok 2 |
| Rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na złoty kolor. Wyjmij mięso na talerz. |
| Krok 3 |
| Do garnka wrzuć cebulki wraz z pokrojonymi cytrusami i smaż około 10 minut. Wyjmij połowę zawartości garnka do miseczki, skrop octem i oliwą, posyp solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj. |
| Krok 4 |
| Do garnka włóż kurczaka. Wlej teraz wino i wodę, posyp solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. |
| Krok 5 |
| Zwiń teraz gałązki tymianku i owiń plasterkami szynki, a następnie ułóż na kurczaku. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 20-30 minut. Wyjmij kurczaka, rozgnieć cebulki i cytrusy, by powstał gęsty sos. |
| Krok 6 |
| Kromki chleba opiecz w tosterze, natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, skrop oliwą i ułóż na talerzach. |
| Krok 7 |
| Polej sosem i ułóż na chlebie kawałki kurczaka. Podawaj z sałatką z podsmażonych cebulek i cytrusów. |