Kurczak po koreańsku

Składniki:

  • filety z kurczaka - 40 dekagramów
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • pory - 40 dekagramów
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr - 1 łyżka
  • czerwone strączki chili - 2 sztuki
  • śmietana kremówka - 200 gramów
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej kostkę. Oprósz je Przyprawą do kurczaka Knorr i wymieszaj.
  2. Chili przekrój wzdłuż strączka, usuń pestki i drobno posiekaj. Pory pokrój na plastry.
  3. Mięso i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj chili i pory wszystko smaż jeszcze kilka minut.
  4. Dodaj 1 litr wody i śmietanę, gotuj kolejne 5 minut.
  5. Dodaj Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr i przez chwilę gotuj.
  6. Morele odcedź, sok zachowaj. Owoce pokrój. Dopraw sokiem z cytryny i moreli. Wyłóż na talerze.