Kurczak po meksykańsku z chrupiąca panierką z nachos - VIDEO
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • kukurydza z puszki - 100 gramów
  • czerwona fasola z puszki - 100 gramów
  • awokado - 1 sztuka
  • chipsy kukurydziane nachos - 1 opakowanie
  • masło - 200 gramów
  • bułka tarta typu panko - 200 gramów
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • tarty ser, najlepiej pomarańczowy cheddar lub mimolet - 100 gramów
  • Przyprawa do grilla pikantna Knorr - 1 opakowanie
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • limonka - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Obierz awokado, pokrój je w kostkę, posiekaj czosnek i kolendrę. Limonkę otrzyj ze skórki, wyciśnij z niej sok. Kukurydzę i fasolę odcedź, przepłucz pod bieżącą wodą, osusz, przekładając składniki na ręcznik papierowy. Zetrzyj ser na tarce.
  2. Kurczaka pokrój pod lekkim skosem w grube, dwucentymetrowe plastry, przełóż je do miski, połącz z olejem, skórką z limonki oraz sokiem, posiekanym czosnkiem i przyprawą Knorr. Mięso obsmaż z obu stron na patelni i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  3. W misce po marynowaniu kurczaka wymieszaj bułkę panko, masło, posiekaną kolendrę, kmin rzymski, awokado, ser oraz fasolę z kukurydzą.
  4. Powstałą masę nałóż na wierzch kurczaka i powtykaj w nią kawałki chipsów.
  5. Wszystko razem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 10 – 15 minut.